Keuzes maken: de baas over je emoties

We leven op dit moment allemaal in een ongewone werkelijkheid. Dat vraagt veel van ons, zowel in ons werk als privé. En onze gemoedstoestand wordt er niet altijd beter op. Bijvoorbeeld door nieuwe uitdagingen die op ons pad komen, die allerlei emoties oproepen. Toch heeft iedereen een keuze: ga je mee in je negatieve emoties of gun je jezelf een andere respons op wat er om je heen gebeurt? In dit artikel leggen we uit hoe je omgeving emotionele reacties bij je losmaakt én hoe jij je losmaakt van die emotionele reacties.

 

Je dagelijkse dosis triggers

Er komt elke dag een tsunami van situaties op je af. Daar zitten ook zogenaamde ‘triggers’ tussen: gebeurtenissen, die jou in één klap van gemoedstoestand doen veranderen en je uit je evenwicht halen. Dat kan boosheid, verdriet, angst of stress zijn, maar ook blijdschap of een enorm geluksgevoel.

 

Schuld

In onze emotionele reactie op een trigger vallen we vaak in herhaling; we ervaren dezelfde of soortgelijke respons, want dat is immers bekend terrein. We hebben dan de neiging om met onze aandacht in deze emotie te blijven hangen. Sterker nog: we wijzen die trigger – of het nou een persoon of een situatie is – aan als ‘schuldige’ voor hoe wíj ons voelen.

 

Het is verleidelijk om de ‘schuld’ toe te wijzen aan situaties, mensen en ervaringen. Maar realiseer je wel dat je de buitenwereld daarmee jouw realiteit laat bepalen. Het maakt je uiteindelijk slachtoffer van je omgeving. Waar jij denkt dat de omgeving schuldig is aan jouw gemoedstoestand, is de werkelijkheid juist andersom. Een situatie is van zichzelf namelijk neutraal; het is onze eigen respons die de emotionele lading bepaalt.

 

Jij bent de baas over je emoties

Wanneer je beseft dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je gevoel, weet je dat je een keuze hebt. Jij kunt altijd kiezen hoe je je voelt. Ook als je overweldigd wordt door je gevoelens. Dat betekent natuurlijk niet dat je verdriet, boosheid of angst moet wegduwen. In tegendeel! Het doorleven van die emoties is heel waardevol. Zeker als jij daarvoor zelf een goed moment kunt kiezen.

 

Maar hoe?

 

Het 5-Stappenplan

QiQ biedt jou hiervoor een effectief stappenplan. De stappen zijn simpel, de inzet vraagt meer. Het vraagt moed! De moed te erkennen dat jouw gevoel in jou zijn oorsprong vindt en niet in de omgeving. De moed om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen emoties. Hoe gehecht ben je aan je emoties? En hoe graag wil je je écht fijner, ruimer en lichter voelen?

 

Stap 1: Observeer

Observeer wat er gebeurt: wat triggert jouw emotie? Hoe reageer je? Deze stap gaat over je bewust worden van wat er ontstaat. Maak heel concreet wat er precies in je omgeving gebeurt dat bij jou meteen een gevoel oproept.

 

Stap 2: Wat voel je?

Neem de tijd om te voelen wat jouw lijf je vertelt. Hoe reageert je lichaam? Is je hartslag hoog, voel je spanning in je spieren, ontstaat er een bal van verdriet in je maag of voel je woede door je lijf vlammen? Wees bewust van wat je voelt, zonder het te veroordelen.

 

Stap 3: Wat is je automatische reactie?

Wanneer je bewust bent van hoe je je voelt, kun je bij jezelf nagaan hoe je normaal gesproken reageert bij deze emotie. Wat doe je bij boosheid? Wat is je directe reactie bij stress of verdriet? Weet dan dat jouw automatische reactie je emoties juist in stand houdt, in plaats van ze op te ruimen.

 

Stap 4: Laat de schuld los

Realiseer je dat de ‘schuld’ niet in de omgeving ligt. Nu je ziet hoe je automatisch reageert, is het belangrijk te beseffen dat het niet om de ander, de situatie of een nieuwsbericht gaat. Het heeft alles te maken met jóuw respons op de omgeving.

 

Stap 5: Kies een andere reactie

In deze vijfde stap kun je keuzes maken, door te bedenken wat andere manieren zijn om te reageren. Bijvoorbeeld: wat gebeurt er als je vanuit compassie naar de ander of de omgeving kijkt? Door de bewuste keuze voor een andere reactie laat je de emotie los.

 

Hoe vaker je deze stappen hebt doorlopen, hoe sneller en bijna als vanzelf je je emotionele staat kunt keren. Het vraagt in begin vooral focus, aandacht en moed, maar het levert je een lichter leven op.

 

Hoe ben jij ‘geprogrammeerd’?

Hoe jij op een situatie reageert vertelt iets over jou, over jouw constitutie. Hoe ben jij van jongs af aan geprogrammeerd? Wat zijn de overtuigingen die jij koppelt aan je emoties? Vaak heb je jezelf als kind aangeleerd om op bepaalde manier met je eigen emoties om te gaan. Dat was als kind waarschijnlijk functioneel, maar in je huidige volwassen leven ondervind je er weinig voordeel van.

 

Om dieper kennis te verkrijgen over hoe dit bij jou werkt en hoe je deze ‘programma’s’ kunt herschrijven, kan een coachingstraject zinvol en transformerend zijn. Neem daarvoor gerust contact met ons op voor een kennismakingsgesprek!