Ontdek jouw goud

Het eerste dat opvalt aan Pam van den Bosch is haar levenslust en energie. Dat werkt aanstekelijk, ook in haar coachingstrajecten: “Mensen voelen zich snel op hun gemak bij mij. Ik bied hen een veilige, vertrouwde plek waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn. Zonder oordeel; alles mag er zijn.”

Pam legt uit: “Een individueel traject, ook vanuit een zakelijk vertrekpunt, begint meestal met het delen van je levensverhaal. Daarmee kan ik al snel – in figuurlijke zin – naast de coachee gaan staan: ik zie jou als mens, in zijn geheel, en dat is helemaal oké. Vanuit die basis onderzoeken we samen welke patronen en thema’s telkens weer terugkeren in je werk en leven. Ik vraag daarbij door, ook ingegeven door wat ik zelf voel en zie bij de coachee. Zo ontstaat de centrale vraag in het traject: wat speelt er écht? Dat is voor velen moeilijk te duiden, maar in een gezamenlijke reis zoeken we naar die kern.”

Vrijheid, levenslust en energie

“Ervaringsgericht werken speelt in dat proces een grote rol, waarbij het helpt als ik als coach in het hier en nu aangeef wat ik voel of wat mij opvalt in onze interactie. Het draait om meer voelen, je verbinden met alle stukken in jezelf, over ervaren wat al in je zit. Over vertrouwen in jezelf, weten wat je te bieden hebt, ook aan anderen. Want juist door het ontrafelen van jouw kernthema – vaak een hardnekkig patroon dat al je hele leven met je meeloopt – ontdek je het goud. Ontdekken wat je belemmert is de route naar verlichting. Daar vind je de essentie voor vrijheid, levenslust en energie, waarbij je je masker af kunt zetten. Dat geeft je de kracht om alles wat je belangrijk vindt groter te maken.” Pam voegt daar aan toe: “Het proces dat een coachee aangaat ontroert me. In de kwetsbaarheid schuilt pure kracht. Het raakt me als het echt ergens over gaat.”

Pam coacht zowel individuen als groepen en teams. Pam: “Juist de afwisseling tussen de een-op-een gesprekken en de dynamiek van teams spreekt me aan. Dat heeft ook te maken met mijn achtergrond bij grote organisaties, onder andere in HR-rollen. Een ongelofelijk leerzame periode, maar ook een periode waarin ik mij verwonderde en het mij verwarde hoe mensen binnen de muren van de organisatie in een rol stappen en een deel van zichzelf thuis laten. Ik voelde aan alles: dit klopt niet. En daarnaast miste ik zelf het echte contact met mensen. Ik ervaarde te weinig tijd voor oprechte aandacht en verdieping met mensen, terwijl beleid, politiek en management een grote rol speelden. Daarom vind ik het geweldig dat ik nu binnen datzelfde systeem kan helpen om mensen wel helemaal mens te laten zijn. Vanuit mijn HR-functie kocht ik ontwikkelprogramma’s in, me bewust van het feit dat dat eigenlijk precies was wat ik zelf wilde doen.”

Ambitie en impact

Al tijdens haar studie koos Pam voor een focus op organisatieculturen en gedrag, op het snijvlak van mens en organisatie. Haar studie Bedrijfseconomie en haar corporate ervaring maken Pam nu een geliefd coach bij senior managers en business leaders. Pam: “Veel van mijn coachees zijn wat verder in hun levensfase. Ze zijn ambitieus, intelligent en willen dingen in beweging zetten, iets achterlaten voor de organisatie of de maatschappij. Ze willen niet alleen zelf ontwikkelen, maar ook anderen helpen groeien en van betekenis zijn. Ik werk graag met mensen die vanuit senioriteit en autoriteit begrijpen dat het uitdiepen van een persoonlijk thema henzelf en vooral de mensen om hen heen verder helpt.”

Ondernemerschap

Pam komt zelf uit een gezin van ondernemers. Het ondernemerschap is haar met de paplepel ingegoten: “Vanuit die achtergrond heb ik altijd de wens gehad om te gaan ondernemen. Het zien van mogelijkheden en het realiseren van de ambities van QiQ geeft mij dan ook heel veel energie. En wat ik ook van huis uit meegekregen heb, is liefde en passie voor wat je doet. Met alle valkuilen die daarbij horen, van maar doorgaan tot de hang naar controle. Dat herkennen mijn coachees in mij: er helemaal voor gaan. Ik ben voorwaarts en positief, heb zin en energie. Dat voelen mensen en dat geeft inspiratie.”

Meerdaagse programma’s

Pam coacht in verschillende programma’s. Dat kan een serie losse gesprekken zijn, maar ook leiderschapsprogramma’s waarbij ze met een groep meerdere dagen de natuur ingaat. Dat doet ze onder andere met teams: “Het is heel efficiënt om meerdere dagen de volle focus te leggen op een bepaald thema. Bijvoorbeeld op een nieuwe business strategie: wat betekent dat voor de cultuur binnen de organisatie, voor het gedrag van mensen? Of te onderzoeken wat er nodig is om een sterk team te worden.”

Tijd om te ontdekken

“Ik coach mensen ook regelmatig in een 24-uurstraject. Dat gebeurt altijd op een fijne plek, in een bos of aan de kust. Daar maken we samen een ontdekkingsreis, waarin een gezamenlijke vibe ontstaat en we ons helemaal onderdompelen. In oprechte aandacht en focus, zonder tijdsdruk, ontstaat een hele nieuwe dynamiek tussen rust en energie. Het is geweldig om een coachee te zien ‘zakken’ in zichzelf. Om de hoge energie, die vaak inherent is aan een positie in het bedrijfsleven, te vertragen. Daar kan ik helemaal in opgaan. Ik zie dat mensen dan gaan voelen en ik resoneer met hen mee, samen in een energetische cocon.”

Actie versus rust

Pam voegt daar aan toe: “Dit is een proces dat goed aansluit op de twee kanten die ik in mezelf herken, als yin en yang. Enerzijds actie, doelgericht zijn, energie, lef. Aan de andere kant juist rust, gronden, stabiliteit en balans. De combinatie van voelen, ervaringsgericht werken en een bewustzijn creëren in je hoofd, waardoor je dingen in perspectief kunt plaatsen.”

Pam besluit: “Het mooiste van mijn vak is zien dat mensen geraakt worden. Dat er licht op iets schijnt, dat ze niet eerder hebben gezien. Daarop volgt een ontspanning, een ontroering, waar ik echt gelukkig van word.”

Meer weten over Pam en de programma’s van Qiq? Neem gerust contact op en stuur ons een e-mail.