Interview: “Kwaliteit staat voorop, net als bij QIQ”

Zo’n 25 jaar geleden startte Pieter van der Heijde de eenmanszaak Bureau Stedelijke Planning (BSP). Het groeide uit tot een hoogwaardig bureau, met 60 gedreven medewerkers die met kwaliteit en plezier werken aan stedelijke ontwikkelingen. Maar ook de ontwikkeling van mensen en teams stond hoog in het vaandel. QIQ mocht daaraan bijdragen.

Het bulkte van de bureaus in de stedelijke ontwikkeling in 1997. Toch zette Pieter van der Heijde de stap, vanuit de overtuiging dat er markt was voor een kwaliteitsbureau. “We hebben veel aan innovatie gedaan en geïnvesteerd om kennis te generen. Kwaliteit leveren, dát was ons keurmerk. En als je eenmaal zo te boek staat, weten de klanten je te vinden.” Inmiddels is het bureau verkocht en onderdeel van Sweco. Pieter kijkt terug op een succesvolle en mooie tijd.

Integraal bureau

De eerste tien jaar nam Pieter de dagelijkse leiding van het bureau voor zijn eigen rekening. “Daarna heb ik een manager aangetrokken die, samen met een nieuw team in een tweede vestiging in Amsterdam, de sector Detailhandel op de kaart heeft gezet. Daar zijn we uiteindelijk de grootste in geworden.” Tenminste, op dat gebied. BSP is namelijk opgericht als integraal bureau, gericht op alle sectoren die een rol spelen in de stedelijke ontwikkeling; wonen, werken, winkelen, zorg en vrije tijd. “In mijn visie kunnen we de verschillende sectoren niet los van elkaar zien om tot een goede stedelijke ontwikkeling te komen. Daarnaast waren we van begin af aan gericht op bedrijven én de overheid, en speelden een belangrijke rol tussen die verschillende werelden. Twee belangrijke factoren waarmee we ons onderscheidden van soortgelijke bureaus.

Effectieve teams

“Ik ben trots op de vernieuwende inzichten en de kwaliteit die we leverden, we hebben flink aan de weg getimmerd. Ons bureau is nooit alleen gericht geweest op het genereren van omzet. Maatschappelijke meerwaarde en een prettige werkomgeving is minstens zo belangrijk.” Dat heeft tot veel werkplezier geleid bij mensen. De sessies en coachingstrajecten van QIQ droegen daaraan bij, collega’s bleven daardoor de verbinding opzoeken met elkaar. “Het begon jaren geleden met een coachingstraject die een collega bij Annemarie volgde. Hij was zó enthousiast, dat hij ons aanmoedigde om meer met QIQ samen te werken. En zo geschiedde.”

Vanaf dat moment verzorgde QIQ regelmatig sessies bij BSP, op individuele basis en in teamverband. “Ik heb er goede ervaringen mee. Ze kunnen knelpunten ontleden, om van daaruit te kijken hoe het beter kan. Zo is er een team coaching met het MT geweest. We hebben geleerd om meer van onszelf te laten zien en de vinger op de zere plek te leggen. Dat heeft goed uitgepakt.” Er waren ook preventieve sessies, om ervoor te zorgen dat mensen zich niet overbelastten. Dat lag vooral tijdens corona op de loer, waar het contact met elkaar op een laag pitje stond. “We hebben er veel aan gehad. “De methodieken uit zo’n sessie namen we soms ook intern door. Het effect zit tenslotte in de herhaling.

Laag ziekteverzuim

Bij BSP werden signalen dat het niet goed ging met een medewerker altijd heel serieus genomen. In een beginstadium is daar nog goed in te sturen. “Daarom was ik daar zelf heel alert op. En als het noodzakelijk was, schakelden we deskundige hulp in.” Om goed met werkdruk om te kunnen gaan en je valkuilen te herkennen, moet je jezelf goed leren kennen. Iedereen doet dat in zijn eigen tempo. QIQ heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Ik kan ze van harte aanbevelen. Ik hou ervan om professionele mensen in het bedrijf te hebben. Kwaliteit staat voorop en zo categoriseer ik QIQ ook.

Goede afronding

Op een gegeven moment is het tijd voor vernieuwing. “Net als het bureau, was ik toe aan een nieuwe uitdaging en een nieuwe blik op de toekomst. Ik ben nog een jaar aangebleven bij Sweco om de fusie te begeleiden, die mede dankzij Sweco succesvol is geweest. Er is niemand vertrokken in die periode. Ook daar is ons capabele team erin geslaagd om een prettige werkomgeving te creëren.”