Je kunt jezelf helpen om je emotionele staat te keren met een heel effectief instrument, dat je altijd en overal beschikbaar hebt: je lichaam. Je lijf helpt je op twee manieren. Het geeft informatie én het is een instrument om direct je gevoel te beïnvloeden. (Lees hier ook ons eerdere artikel: ‘Keuzes maken: de baas over je emoties’)
In deze video zie je hoe dat werkt.
Ons lijf geeft sneller en directer informatie dan ons hoofd
Ons lijf geeft ons hele directe informatie over wat er aan de hand is. Je lijf voelt vaak eerder dan je hoofd wat er bij je speelt. Bijvoorbeeld door een hoge of stokkende ademhaling. Een brok in je keel. Spierspanning in je lijf, een verkrampte nek, stijve kaken. Een zenuwachtig gevoel in je buik. Dat kennen we allemaal.
Je lijf als tool om je weer in balans te voelen
Je lichaam is een instrument dat je 24/7 tot je beschikking hebt. Via je lijf kun je jezelf weer in evenwicht brengen, wanneer je door een negatieve trigger uit balans bent. Wanneer je bijvoorbeeld stress of onrust ervaart, kun je dit simpelweg verlagen door jouw aandacht van je gedachten naar je lijf te verleggen.
In dit artikel geven we je vier toegankelijke, korte oefeningen die je elke dag en op elk gewenst moment kunt doen om jezelf via je lijf weer rustig en stevig te voelen.
Probeer ze maar eens uit en ervaar wat het voor je kan doen!
1. Ademhalen
Bij een hoge ademhaling krijg je minder zuurstof binnen. En dit zorgt onder andere voor stress. Bewust ademen geeft je een betere concentratie en meer energie, helpt bij ontspannen slapen en ga zo maar door. De volgende ademhalingsoefening is fijn als je je gestresst voelt en een hoge hartslag hebt.
Ga rustig en comfortabel zitten. Adem dan 4 tellen in, houd je adem 4 tellen vast en adem 4 tellen uit. Doe dit tenminste tien keer voor een goed effect. Je zult merken dat je hartslag naar beneden gaat.
Zo makkelijk is het echt! Doorademen activeert het deel van je zenuwstelsel dat een ontspanningsreactie in je hele lichaam teweegbrengt. Je schakelt van je sympathische zenuwstelsel, dat de stressrespons produceert dat prikkelt tot fight or flight, naar het parasympatische zenuwstelsel, dat zorgt voor ontspanning. Zo kan je systeem tot rust komen en herstellen.
2. Gronden
Een oefening die goed kan werken als je je ‘wiebelig’ voelt, je adem of energie hoog zit en of als je bijvoorbeeld van je stuk bent gebracht. Door te gronden zet je jezelf letterlijk stevig neer op de grond.
Zorg dat je stevig en rechtop zit, met je voeten plat op de grond. Je kunt ook gaan staan. Verbeeld je dat je een grote, stevige boom bent met wortels die vanuit je voeten diep in de aarde reiken. Voel de aarde-energie omhoog bruisen in je voeten en benen. Stel je voor dat je wortels vanuit je voeten stevig de aarde in groeien, zodat je echt stevig zit of staat. Laat eventuele spanning of een teveel aan energie door deze wortels in de grond verdwijnen. Breng je ademhaling en aandacht naar je buik, naar beneden. Neem hier zo’n 5 minuten de tijd voor.
3. Lichaamshouding
Dit is niet zozeer een oefening, maar meer een ervaring van hoe je door het veranderen van je lichaamshouding een mentaal effect kan creëren. Onderstaande veel voorkomende voorbeelden geven een illustratie. Probeer het maar eens uit!
Vaak zijn mensen geneigd om naar voren geleund op hun stoel te zitten. Dit gebeurt vaak ongemerkt, als zij met hun aandacht bij de ander zijn – en dus minder bij zichzelf. Verandering van lichaamshouding kan op zo’n moment een shift in je gevoel te weeg brengen. Pas op zo’n moment je lichaamshouding aan en leun ontspannen naar achteren. Zoek je midden en laat je schouders ontspannen hangen. Je zult merken dat daardoor de ander meer naar jou toe beweegt en jij gemakkelijker kan voelen wat jij vindt en nodig hebt.
Een ander voorbeeld. Bij spannende situaties waarin jij je onzeker voelt, kan het effect op je houding zijn dat je je klein maakt, jezelf als het ware beschermt. Je vouwt bijvoorbeeld je benen om elkaar heen, je trekt je schouders naar voren of je gaat ineengedoken zitten. Je maakt je letterlijk klein! Maak jezelf op zo’n moment eens letterlijk groot, maak ruimte voor jezelf. Je zult dan merken dat er ook wat mee verandert in je gevoel. Door meer stevigheid en kracht in je lichaam te brengen, vertelt je lijf als het ware aan je brein en geest dat je ook echt sterk bent. Fake it till you make it!
Overigens zet spanning zich vaak direct vast in ons lichaam, spierspanning. Je gebruikt dan meer energie, krijgt spierpijn en andere lichamelijke klachten. Dus leren je bewust te worden van spanning in je lijf en deze vervolgens actief te ontspannen, levert je veel op.
4. Dansen
Een vierde, simpele oefening die heel lekker werkt is gewoon dansen. Als je je écht uitleeft, kom je ook weer goed in je lijf te zitten en zal je merken dat je je daarna een stuk relaxter voelt. Dus ga lekker los op je favoriete playlist. Zo makkelijk kan het zijn!
Doe het gewoon
Regelmatig laten wij onze klanten in onze sessies ervaren hoe het werken met je lijf voor hen kan uitpakken. Dat verrast ze dan altijd in positieve zin. Een veel gehoorde reactie is: maar hoe ga ik dat dan inbouwen in een gewone dag? Als ik in een meeting zit? Of onderweg ben? Op de momenten dat ik het juist zo nodig heb?
Ook dat is niet heel ingewikkeld. Gun jezelf tussen alle bedrijven door zo nu en dan een paar minuutjes, 2 tot 5 minuten doen al wonderen. Bij voorkeur voor aanvang van een meeting, afspraak of activiteit die wat extra’s van je vraagt. Dat kan overal: buiten op een bankje, in de auto, achter je laptop op je thuiswerkplek, op het toilet. Tijd en plaats dus geen excuus! Doe het gewoon!
Lees hier ook ons eerdere artikel: Keuzes maken: de baas over je emoties