Intuïtie: essentieel voor leiders

Herken jij dit? Je negeerde een gevoel van onrust en had daar later spijt van. Je liet je misschien leiden door rationele argumenten en tijdsdruk. Je liep weg van het ongemak, terwijl je voelde dat er iets niet klopte. Achteraf bleek dat je beter wél had kunnen stilstaan bij dat gevoel van onrust.

Herkenbaar? Dan leggen we je graag uit dat luisteren naar je intuïtie loont.

In deze tijd wordt er veel van je gevraagd als leider. De focus ligt op snelheid, doelstellingen, kpi’s, resultaat. De lat ligt hoog, net als de informatie-overload. Daardoor is er – of nemen we – nauwelijks tijd om te vertragen en stil te staan bij wat er echt speelt. We sjezen voorbij aan een belangrijke informatiebron: onze intuïtie. En dat is een gemiste kans, ook (vooral!) voor business leaders.

Luister naar signalen

Het is heel waardevol om naar je innerlijke stem te luisteren. Een gevoel van onrust is een belangrijk signaal. Neem het serieus! Wees nieuwsgierig, onderzoek waar het over gaat en deel het met je team. Samen onderzoeken en van daaruit een beslissing nemen, leidt tot een rijker besluit én een beter resultaat. Anderen voelen zich bovendien meer gehoord en gestimuleerd.

De historicus Harari beschrijft intuïtie als een verzameling informatie in je onderbewustzijn. Om toegang te krijgen tot deze rijke bron is het dus van belang te luisteren naar je innerlijke stem.

Ego versus intuïtie

Het is belangrijk je intuïtie te onderscheiden van je ego. Je ego neemt het namelijk graag over, juist als het spannend wordt. Zie het als een negatieve commentator; je ego wil je ‘beschermen’ en ‘behoeden’ voor verandering. Het verzet zich. Daardoor schiet je in de analyse en de twijfel. Ontspanning en vertraging helpen je om je intuïtie van je ego te onderscheiden. Zo ontstaat er ruimte om je wijsheid optimaal te benutten.

Stel jezelf de vraag: wil ik mezelf ergens voor beschermen? Gaat de stem over angst voor verandering, over ‘gebrek’? Of is het mijn intuïtie die spreekt? Breng je aandacht terug naar je hart en je buik en gebruik je intuïtie als je adviseur.

Rust en rijke beslissingen

Leiders die meer en vaker op hun innerlijke stem, hun intuïtie, vertrouwen en dit gevoel serieus nemen, zijn in staat om sneller en met meer rust rijke beslissingen te nemen. Autonoom, met het grotere geheel voor ogen. Hun mensen en de organisatie profiteren daarvan.

(Her)ontdek je innerlijke stem

Bij QiQ coachen we dagelijks managers en business leaders bij het (her)vinden van hun intuïtie. Benieuwd naar de kracht van jouw innerlijke stem? Neem gerust contact voor een vrijblijvende kennismaking op via info@weareqiq.nl.