Hectiek en prikkels de baas

Hectiek, prikkels en druk, het kan allerlei oorzaken hebben en we ervaren het bijna allemaal. Maar hoe ga je ermee om? Door in je eigen midden te zijn. Daar ben je in balans, rustig, stevig en autonoom. In je eigen midden gebruik je de wijsheid van hoofd, hart én buik. Zo heb je een keuze in je gedrag en kun je vanuit autonomie verbinden met de ander. De weg er naartoe is niet makkelijk en het is een status quo die je nooit volledig en constant hebt. Maar hoe groter je bewustzijn hierop, hoe vaker je ernaar terug kunt keren. QIQ helpt je daarbij!

Ademhaling

Er zijn verschillende mogelijkheden om in je eigen midden te komen. Bijvoorbeeld door bewust adem te halen. Het is een manier om je systeem tot rust te brengen, waardoor je aanwezig ontspannen bent. Doorademen activeert het deel van je zenuwstelsel dat een ontspanningsreactie in je hele lichaam teweegbrengt. Je systeem komt tot rust en herstelt. Zo komt je lijf komt meer in balans, ‘in het midden’. Je krijgt overzicht en toegang tot je innerlijke ‘weten’.

Inzicht in je polariteiten

Een tweede mogelijkheid om in je eigen midden te komen is door te onderzoeken waar je persoonlijke ruimte zit voor groei richting meer balans. Dat doen we door met polariteiten te werken, de tegenpolen in onszelf. Ieder mens wordt geboren met een pakket aan eigenschappen. Delen daarvan ontwikkel je direct als kind, bijvoorbeeld omdat bepaald gedrag wordt beloond. Soms is dat deel zo krachtig, dat je het bestempelt als ‘zijn’. Het is de kant waar je vertrouwd mee bent en hoe je je gedraagt. Schiet je daar te ver in door, dan kun je daar last van krijgen.

Het tegenovergestelde gedrag is minder ontwikkeld. Dat deel zet je als kind onbewust in de schaduw. Je denkt dat je niet over die eigenschap beschikt. Terwijl juist dáár, in de schaduw van de polariteit, de potentie voor groei zit. Daar zit het nieuwe, het onbekende, het spannende. Het is dus van belang dat je beide kanten in jezelf leert kennen. Wanneer ze er allebei mogen zijn, ben je beter in balans. Het maakt je energieker, ronder, completer en effectiever. Door je bewustzijn te vergroten, leer je je eigen belemmeringen beter kennen en begrijpen.

Persoonlijk leiderschap

Zodra je beide polariteiten kent en kunt inzetten, is het gemakkelijker vanuit je midden een bewuste keuze te maken voor één van die kanten. Dat noemen we Persoonlijk Leiderschap: je hebt een keuze in je gedrag. Deze beweging in jezelf vraagt om je blokkades en angsten onder ogen te komen. Contact maken met je verlangen naar groei en de spanning die de nieuwe stap met zich meebrengt, kunnen ongemakkelijk zijn. Maar van daaruit ontstaat ruimte, balans en voldoening.