Durf te spelen!

Om in je werk weer energie en passie te voelen, helpt het om regelmatig uit je comfort zone te komen. Te experimenteren met nieuwe inhoud, nieuw gedrag, nieuwe contacten. Jezelf weer ‘aanzetten’. Je verbinden met iets dat je belangrijk vindt en dat durven doen. Die levendigheid, energie en vitaliteit noemen wij bij QiQ Natuurlijke Kracht. Lees in dit artikel meer over hoe wij onze klanten helpen om door de barrière van schuld en schaamte te breken en de stap vooruit te zetten.

Het is onze missie om een individu of een team opnieuw te laten verbinden met die Natuurlijke Kracht, door de toegang tot de wijsheid van zowel hoofd, hart als buik te verruimen. Dan ontstaat ruimte en vrijheid om je weer te verbinden met je levendigheid, passie en energie.

Ruimte voor nieuwe mogelijkheden
In een coach- of ontwikkeltraject onderzoeken we welk verlangen er is én wat je tegenhoudt om dit tot leven te brengen. Hierdoor ontstaat ruimte voor iets nieuws en openen zich andere mogelijkheden. Wanneer je jezelf toestemming geeft om het verlangen te leven, is er altijd een andere keuze.

Deze andere keuze vraagt wel lef en durf. Vraagt je dapper te zijn en door je eigen gevoel van schuld en schaamte heen te kijken. Maar als je, ook al zijn het voorzichtige stapjes, je in dat nieuwe land begeeft, wordt de ruimte en de lichtheid direct voelbaar.

Mogen spelen

Jezelf toestemming geven in dit nieuwe land te mogen experimenteren, spelen, te voelen waar je zin in hebt en daaraan toe te geven, is de weg naar nieuwe mogelijkheden, nieuwe opties, naar verandering en beweging.

Een manier om contact te maken met de energie van spelen, het mogen volgen van je verlangen, is het werken met het kind in jezelf. Als kind ging spelen als vanzelf. Als kind ben je nog vrij van schuld en schaamte en volg je van nature je verlangen en ben je gericht op ontdekken en leren.

Contact met het kind in jezelf

Lukt het jou gemakkelijk om contact te maken met het kind in jezelf? Om te spelen? Om te voelen wat je verlangt en daar ruimte voor te maken? Als je dat lastig vindt, maak dan eens tijd vrij om in gesprek te gaan met het kind in jezelf. En het te vragen wat hij/zij het allerliefste wil of zou doen? Zorg ten alle tijden goed voor hem/haar!

In onderstaande oefening geven we je wat handvaten om met het kind in jezelf in gesprek te gaan. En ook hierin geldt: het hoeft niet meteen te lukken. Ook dit mag je gewoon leren en ervaren als een spel. Glimlach naar jezelf. Wees mild. Het is geen quick fix. En vooral… geniet ervan!

Enjoy!

Oefening: ontdek het kind in jezelf

Duik eens in wat oude fotoboeken en ga op zoek naar een kinderfoto van jezelf waar je vrolijk en enthousiast op staat. Zoek dan een rustige plek en sluit je ogen. Maak in gedachten contact met het kind op de foto, met het kind in jezelf. Verbeeld dat het tot leven komt. Neem hiervoor de tijd en stel jezelf vervolgens onderstaande vragen:

 • Wat bewoog dit kind?
 • Waar genoot dit kind van?
 • Waar gingen zijn/haar ogen van stralen?
 • Wat was belangrijk voor hem/haar?
 • Wat waren zijn/haar dromen en verlangens?
 • Wat deed hij/zij het allerliefste?

Teken dan met je niet-schrijf hand een tekening van het kind op de foto. Teken het zoals het kind het zelf zou tekenen. Maak het kleurrijk en geniet ervan. Schrijf er met je andere hand je naam bij en schrijf er omheen wat het kind leuk vond, waar het van genoot en waar het enthousiast van werd.

Als je de tekening af hebt, denk dan eens na over de volgende vragen en schrijf er iets over op:

 • Welke energie zat er bij dit kind en welke kwaliteiten had het?
 • Wat zou dit kind later willen worden?
 • Wat heb je werkelijkheid gemaakt van de verlangens van dit kind?
 • Wat zou je er nog van willen maken?
 • Wat vindt dit kind van je huidige werk?
 • Wat vindt het kind van je leven in het algemeen?
 • Welke tips zou dit kind je kunnen geven over je levenspad?