De lust bij QiQ

QiQ helpt mensen en organisaties hun natuurlijke kracht te vinden, te ontdekken waar ze voor staan en hier concreet invulling aan te geven. De beweging naar meer authenticiteit, energie en autonomie is een continu proces waarin óók de begeleiders van QIQ zich blijven ontwikkelen. Zo volgden Pam en Annemarie onlangs een opleiding ‘Eros in begeleidingswerk’ bij Phoenix. Over mannelijke en vrouwelijke energie, intimiteit en begrenzing.

Verbinding, authenticiteit, plezier en bevlogenheid

De opleiding gaat over levensenergie en intimiteit, over kunnen aanraken op de grens. “Eerder leerden we bij De maskermaker over verschillende karakterstructuren die je ontwikkelt als antwoord op kwetsing en pijn,” vertelt Annemarie. Eros in begeleidingswerk is daar een vervolg op, waarbij grotere abstracte thema’s als liefde, rouw, schaamte en vrijheid centraal staan. “Dat vertaalt zich in de opleiding in drie thema’s”, vult Pam aan. “In levensenergie, dat staat voor zin, (levens)lust, plezier en spel en hoe je daarmee te verbinden. Het tweede thema is intimiteit en gaat over de balans tussen nabij zijn en autonomie. En tot slot begrenzen, oftewel je plek innemen. Daarmee zet je niet alleen jezelf, maar ook de ander in beweging.”

Het zijn thematieken die Annemarie en Pam continu tegenkomen in hun begeleiding met klanten, zowel in individuele coachingtrajecten met leiders als in de leiderschapsprogramma’s. Annemarie: “Je bent effectief als je als leider vanuit je hart in verbinding staat met de mensen om je heen én vanuit een authentieke overtuiging scherp durft te zijn. Dit betekent dat je ook minder populaire boodschappen en maatregelen durft uit te dragen, wat vaak een grote uitdaging is voor leiders.”

Daarnaast is het belangrijk om als leider je eigen plezier en bevlogenheid hoog in het vaandel te houden. Pam: “Dat houdt je vitaal en het vergroot je creativiteit en creatiekracht. Zo ontwikkel je bovendien een team met betrokken en bevlogen medewerkers.” En zoals leiders daarin voor moeten gaan richting hun medewerkers, gaan Annemarie en Pam als begeleiders daarin voor. Annemarie: “Pas als wij het zelf hebben doorleefd en gevoeld, zijn wij in staat om de ander daarin echt goed te kunnen begeleiden. Dus om de verbinding tussen ons eigen ontwikkelthema en die van de ander te maken. Tijdens de opleiding hebben we nieuwe perspectieven en interventies aangereikt gekregen, en ervaren hoe deze thema’s een rol spelen in ons eigen leven.”

Mannelijke en vrouwelijke kracht

“Ik weet nu hoe ik op een dieper niveau kan begrenzen”, vertelt Pam. “Het is heel prettig om duidelijke grenzen te trekken. Voor mijzelf, maar ook voor de ander. Begrenzen gaat niet over beperken, het zet de ander juist in beweging. En het gaat goed samen met een open, ontvangend hart. Het is de balans tussen het mannelijke en het vrouwelijke in mij en in mijn begeleiding.”

Ook Annemarie haalt sinds de opleiding nóg meer plezier uit haar werk. “Door mijn vrouwelijke kracht optimaal te benutten kan ik zowel mijn scherpte als mijn zachtheid in het contact met de ander inzetten. Ik voel mij vrijer! En merk des te meer hoe waardevol het is om op de grens te werken, waar leren en transformatie plaatsvinden.”

Programma voor vrouwen

Werken met deze thema’s smaakt naar meer. Pam: “Daarom ontwikkelen we momenteel een vierdaagse intensive ‘Lead with life energy’. Deze eerste editie is speciaal voor vrouwen in leidinggevende rollen. Tijdens deze intensive werken we systemisch, met het onderbewuste en met het lijf. Ben je geïnteresseerd? Houd onze website en social media in de gaten!